Senioren / Rouwen

Toon als           
Volgorde

1001 dagen van rouw

Auteur: Kuiper
Je mag mij altijd bellen

In dit boek vertelt Karin Kuiper over de eerste 1001 dagen na de dood van 'haar betere ik', haar man (en schrijver)Karel Glastra van Loon... Op zijn veel te vroege dood volgde een periode van vallen en opstaan, waarin het verlies als zoutzuur doorvrat. Plotseling behoorde Karin tot dat lastige volkje van weduwen en weduwnaars. Zonder hulp van anderen redt niemand het, maar toch stond bovenaan haar ergernissenlijst het goedbedoelde zinnetje 'Je mag me altijd bellen'. Want hoe welgemeend ook, dit is 'hulp' die je met lege handen achterlaat... Omdat je in je diepste wanhoop niet wilt bellen en niet kán bellen, omdat je slechts denkt: Nee, het gaat niet! Zij moeten mij bellen! Het duurde honderden dagen, maar uiteindelijk volgde er een periode waarin ze terug veerde en haar levenslust hervond. Je mag mij altijd bellen is een boek voor lotgenoten én hun omstanders.

Als onze oude ouders sterven

Auteur: Barbara Dobrick
het definitieve einde van ons kind-zijn

Als onze ouders sterven, zijn onze jaren als kind definitief voorbij. Juist op zulke ingrijpende momenten beseffen we hoe belangrijk de band met hen was, zelfs als we het niet goed met hen meenden te kunnen vinden. Nu ze sterven beseffen we dat we er voortaan alleen voor staan. Barbara Dobrick heeft met een aantal zonen en dochters gesproken, die midden in het verwerkingsproces van de dood van hun vader of moeder staan. Zij vertellen over de schok van het wegvallen van de laatste barrière tussen henzelf en de dood. Ook als ze dachten dat zij zich goed op de situatie hadden voorbereid, was de nieuwe situatie er een van grote verwarring. Dobrick gaat in haar beschrijving en analyse van het rouwproces niet voorbij aan de taboes die daarmee nog altijd zijn verbonden: dat we op ons werk niet te veel van ons verdriet mogen laten merken; dat het min of meer verboden is om gevoelens van opluchting te hebben bij de dood van onze ouders; dat er vreselijke ruzies kunnen ontstaan tussen de kindere

Broers rouwen ook

Auteur: Minke Weggemans

verhalen van broers over verlies van een broer of zus

In Rouw in de zijlijn verhaalden zussen over hun overleden broer of zus. Nu komen de broers aan het woord. Hun verhaal wordt nu voor het eerst verteld.

In deze verhalen zoeken broers naar een innerlijke en uiterlijke balans na het verlies van een broer of zus. Ieder verhaal is anders van toon en stijl; het zijn diep persoonlijke verhalen die ons toevertrouwd worden. Uit deze verhalen blijkt dat een broer of zus verliezen je hele binnenwereld overhoop haalt, maar ook dat er veel liefde tussen broers en zussen bestaat en blijft bestaan, ook na de dood.

Mensen die zelf een broer of zus hebben verloren zullen veel van hun eigen gedachten, gevoelens en ervaringen herkennen en geïnspireerd worden door de grote betrokkenheid die uit de verhalen spreekt. .

Dagen die je niet vergeet

Auteur: van den Berg
Een andere kalender

Wanneer je een dierbaar iemand verliest, dan komt er op je kalender een dag bij: de sterfdag. Het helpt om zo'n dag op de kalender in te vullen in plaats van de naam van de overledene door te strepen. En ook de jaren daarna kan het iemand die rouw draagt goed doen, juist op zo'n dag een kaartje te ontvangen of iets van een ander te horen. In Dagen die je niet vergeet staat 'een andere kalender', waarop dit soort belangrijke data genoteerd kunnen worden. Marinus van den Berg stelde een bundel teksten en gedichten samen die te maken hebben met verlies en rouwverwerking. Rouwenden en mensen om hen heen vinden in dit boek herkenningspunten, inzichten en bemoedigende woorden.

De vergrijzing leeft

Auteur: van den Brink / Heemskerk

kansen en keuzen in een verouderde samenleving

De winter die niet mocht zijn

Auteur: Sonia

Met dit persoonlijke document richt Sonia een monument op voor haar vader, die door de ziekte van Alzheimer langzaam dement werd en ook lichamelijk volledig degenereerde. In het voorjaar van 2002 deed hij een verzoek tot euthanasie, dat tot zijn spijt niet ingewilligd kon worden. Vanaf dat moment is Sonia namens haar vader gaan schrijven. Ze begint bij de woorden van haar dementerende, dove, slechtziende vader, die ook nog moeilijk ter been is. Wat hij allemaal noodgedwongen toch moest meemaken en wat dat de omstanders heeft gebracht, wordt in dit boek beschreven. Het zal herkenning bieden in een wereld waarin dementie schering en inslag begint te worden.

Eeuwelingen

Auteur: van den Oord
Levensverhalen van honderdjarigen in Nederland

Ze zijn honderd. En ouder. Ze overleefden de Spaanse griep, de crisisjaren en twee wereldoorlogen. Ze zongen het kroningslied van Wilhelmina in 1898. En ze kunnen het nog navertellen. Nederland telt 100 mensen van honderd jaar en ouder. In Eeuwelingen vertelt Steffie van den Oord in 22 persoonlijke geschiedenissen het verhaal van de twintigste eeuw.

Geen tijd voor verdriet

Auteur: J. Jonkman-Israël

Hebt u alles wel goed geregeld voor het ge-val u iets overkomt? Wie een partner verliest wordt niet alleen geconfronteerd met schrik, wan-hoop en verdriet. Een nabestaande krijgt ook met allerlei praktisch: zaken te maken, waarop we meestal niet goed zijn voorbereid. Omdat we doorgaans leven of ons niets kan overkomen.

Dit boekje bestaat uit twee delen. In het ene vertelt Jacqueline Jonkman, een lerares met vier kinderen die plotseling haar partner verloor, over alle praktische beslommeringen en het onbegrip bij administraties en loketten. In het tweede deel zijn de-zaken waar zij tegenaan liep voorzien van korte uitleg en handige tips.