Senioren / Rouwen

Toon als           
Volgorde

Als onze oude ouders sterven

Auteur: Barbara Dobrick
het definitieve einde van ons kind-zijn

Als onze ouders sterven, zijn onze jaren als kind definitief voorbij. Juist op zulke ingrijpende momenten beseffen we hoe belangrijk de band met hen was, zelfs als we het niet goed met hen meenden te kunnen vinden. Nu ze sterven beseffen we dat we er voortaan alleen voor staan. Barbara Dobrick heeft met een aantal zonen en dochters gesproken, die midden in het verwerkingsproces van de dood van hun vader of moeder staan. Zij vertellen over de schok van het wegvallen van de laatste barrière tussen henzelf en de dood. Ook als ze dachten dat zij zich goed op de situatie hadden voorbereid, was de nieuwe situatie er een van grote verwarring. Dobrick gaat in haar beschrijving en analyse van het rouwproces niet voorbij aan de taboes die daarmee nog altijd zijn verbonden: dat we op ons werk niet te veel van ons verdriet mogen laten merken; dat het min of meer verboden is om gevoelens van opluchting te hebben bij de dood van onze ouders; dat er vreselijke ruzies kunnen ontstaan tussen de kindere

De last van het leven

Auteur: Bart Demyttenaere

Toen de broer van Bart Demyttenaere ongeveer vijfjaar geleden een einde aan zijn leven maakte, is deze auteur zich intens gaan verdiepen in het fenomeen zelfmoord. Slechts zeer gedeeltelijk vond hij antwoorden op de vele vragen die hij zich stelde naar aanleiding van deze navrante daad. Over tal van aspecten van zelfmoord blijft heel wat informatie niet of moeilijk te vinden. Met de studie De last van het leven wordt deze lacune aangevuld.

Bart Demyttenaere kwam onder meer terecht bij Jeroen Brouwers en kreeg toestemming om uit diens omvangrijke archief inzake zelfmoord te putten. Ontzaglijk veel lectuur, opzoekingswerk en gesprekken vinden hun neerslag in De last van het leven. Na de openingsbrief aan zijn overleden broer geeft Bart Demyttenaere een definitie en cijfers, bestrijdt hij misvattingen en biedt een inzicht in preventie en hulpverlening. Het fenomeen zelfmoord wordt geanalyseerd in relatie tot de tijdgeest, de wet, de media en religie. Het boek bevat ook een interessant hoofdstuk over homoseksualiteit en zelfmoord. In een afzonderlijk boekdeel zijn enkele beklijvende gesprekken met nabestaanden opgenomen. Ten slotte wordt een overzicht gegeven van bekende Belgische en Nederlandse zelfmoordenaars en wordt bekeken hoe het thema in de jeugdliteratuur aan bod komt.

Een woord vooraf van Karl Andriessen van het Centrum ter Preventie van Zelfmoord en de vermelding van vele nuttige adressen en gegevens completeren deze boeiende studie.

De vergrijzing leeft

Auteur: van den Brink / Heemskerk

kansen en keuzen in een verouderde samenleving

De winter die niet mocht zijn

Auteur: Sonia

Met dit persoonlijke document richt Sonia een monument op voor haar vader, die door de ziekte van Alzheimer langzaam dement werd en ook lichamelijk volledig degenereerde. In het voorjaar van 2002 deed hij een verzoek tot euthanasie, dat tot zijn spijt niet ingewilligd kon worden. Vanaf dat moment is Sonia namens haar vader gaan schrijven. Ze begint bij de woorden van haar dementerende, dove, slechtziende vader, die ook nog moeilijk ter been is. Wat hij allemaal noodgedwongen toch moest meemaken en wat dat de omstanders heeft gebracht, wordt in dit boek beschreven. Het zal herkenning bieden in een wereld waarin dementie schering en inslag begint te worden.

Dwars door de Tarzanbocht

Dwars door de Tarzanbocht

Auteur: Hans van der Klis

Een onuitstaanbare sport, zo noemde voormalig Formule-1-coureur Michael Bleekemolen eind jaren zeventig zijn sport. Net als de andere Nederlandse Formule-1-rijders had hij alles willen geven om een keer het hoogste podium te mogen beklimmen. Maar net als bij de meeste Nederlandse coureurs draaide zijn kortstondig verblijf in de hoogste klasse van de autosport uit op een teleurstelling, ondanks zijn passie. talent en toewijding.
In totaal zijn elf Nederlanders in een officiële Grand Prix voor het wereldkampioenschap Formule 1 aan de start verschenen. In Dwars door de Tarzanbocht komen ze stuk voor stuk aan bod: de jonkers die de sport in de jaren zestig beheersten (Carel Godin de Beaufort, Gijs van Lennep), de garagehouders uit de jaren zeventig (Roelof Wunderink, Boy Hayje) en de extreem getalenteerde lichting van rond 1980, met als boegbeeld Jan Lammers. En natuurlijk het grootste talent van allemaal, Jos verstappen, de enige die een podiumplaats veroverde.
In Dwars door de Tarzanbocht gaat Formule 1-journalist Hans van der Klis (ex-de Volkskrant, nu RaceReport) op zoek naar de oorzaak van het gebrek aan succes. Tegelijkertijd laten zijn portretten haarscherp zien hoe de Nederlandse autosport zich in de tweede helft van de vorige eeuw ontwikkelde van amateurs in de jaren zestig, via de nouveaux riches in de jaren zeventig naar de professionalisering in de jaren tachtig, waarna het `Verstappen-effect' de sport in de jaren negentig naar de toppen van haar populariteit joeg.

Eeuwelingen

Auteur: van den Oord
Levensverhalen van honderdjarigen in Nederland

Ze zijn honderd. En ouder. Ze overleefden de Spaanse griep, de crisisjaren en twee wereldoorlogen. Ze zongen het kroningslied van Wilhelmina in 1898. En ze kunnen het nog navertellen. Nederland telt 100 mensen van honderd jaar en ouder. In Eeuwelingen vertelt Steffie van den Oord in 22 persoonlijke geschiedenissen het verhaal van de twintigste eeuw.

Gelukkig ouder worden

Auteur: Kees Klinkhamer

Actief, vitaal en wijs je oude dag tegemoet

De boodschap van vader en zoon Klinkhamer: verdiep je tijdig in het ouder worden. Zo maak je van je oude dag een vitale, zinvolle en inspirerende tijd.

Kees Klinkhamer weet vanuit zijn medische expertise en eigen ervaring dat gelukkig ouder worden niet vanzelf gaat. Daar moet je wel wat voor doen. Rust roest! Hij pleit ervoor om – ook als je ouder wordt – je nieuwsgierigheid te behouden en nieuwe situaties te verwelkomen door te blijven werken en actief deel te nemen aan het maatschappelijk proces.

Bas Klinkhamer laat zien dat ouder worden een verrijkende fase is in je persoonlijke en spirituele ontwikkeling die je meer zelfkennis en wijsheid kan brengen. Dit doet hij aan de hand van sleutelbegrippen als loslaten, aanvaarding van je lot, dankbaarheid en leegte.

Na zijn pensionering als hoogleraar-directeur aan de medische faculteit te Utrecht werd Kees Klinkhamer consultant en adviseur. Hij adviseert bedrijven en instellingen in ons zorgstelsel. Kees geeft lezingen en publiceert in dagbladen en vakbladen over gezondheidszorg en arbeid. Zijn zoon Bas Klinkhamer is directeur van ITIP, School voor Leven en Werk. Bas begeleidt ruim 25 jaar mensen in hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Hij geeft lezingen, retraites en opleidingen over bezield en ontspannen leven en werken. Bas is bekend van het KRO-tv-programma De Dromendokter (2009).

Het Methusalem complot

Auteur: F. Schirrmacher

Iedereen wil jong blijven,maar we worden wel steeds ouder. De hele mensheid wordt in een snel tempo ouder en spoedig is er niemand meer die de oplopende rekening wil betalen. Een tijdbom van enorme kracht ligt in het verschiet.