Psychologie / Coaching

Toon als           
Volgorde

Dag liefde, kom je ooit nog eens terug?

Auteur: Esmée van Doorn

Joppe is een blauw hondje dat het ene moment boven op de berg staat en het volgende moment in het diepste dal ligt. We volgen Joppe op zijn reis terug naar boven, terug naar die top. . . of zal hij opgeven. . .

De weg die Joppe aflegt staat symbool voor de 12 fases van liefdesverdriet.

Joppe legt op een leuke manier uit wat er met je gebeurt en wat je moet doen (of juist niet). Kortom EHBL: eerste hulp bij liefdesverdriet. Veel tips, do´s and dont´s, glimlachtoverende illustraties en veel opbeurende en opzienbarende feiten over het gebroken hart.

Een boek gebaseerd op de kille realiteit met veel illustraties en herkenbare voorbeelden.
Carien Karsten beschrijft de fases van liefdesverdriet op een verhelderende en helpende wijze.

Dagen die je niet vergeet

Auteur: van den Berg
Een andere kalender

Wanneer je een dierbaar iemand verliest, dan komt er op je kalender een dag bij: de sterfdag. Het helpt om zo'n dag op de kalender in te vullen in plaats van de naam van de overledene door te strepen. En ook de jaren daarna kan het iemand die rouw draagt goed doen, juist op zo'n dag een kaartje te ontvangen of iets van een ander te horen. In Dagen die je niet vergeet staat 'een andere kalender', waarop dit soort belangrijke data genoteerd kunnen worden. Marinus van den Berg stelde een bundel teksten en gedichten samen die te maken hebben met verlies en rouwverwerking. Rouwenden en mensen om hen heen vinden in dit boek herkenningspunten, inzichten en bemoedigende woorden.

De aap op mijn rug

Auteur: Henderson
omgaan met depressies, hoe doe je dat?

Depressie is een volksziekte: een op de zes Nederlanders krijgt ermee te maken. Dit boek is bestemd voor mensen die aan depressie lijden, of het nu eenmalig of chronisch is. Maar het is ook handig voor hun vrienden, collega's en familie. De aap op mijn rug geeft een compleet en actueel overzicht van het verschijnsel en biedt tegelijkertijd een monter soort gereedschap hoe met stemmingsstoornissen om te gaan. Het beval praktische tips, feiten, herkenbare verhalen, eye-openers en adressen.brbr Marian Henderson (Den Haag, 1954) lijdt al sinds haar puberteit aan terugkerende depressies. Behalve haar persoonlijke ervaringen heeft ze bij het schrijven van De aap op mijn rug haar beroepskennis gebruikt: ze werkt al meer dan dertig jaar in de gezondheidszorg, waaronder de verslavingszorg en de psychiatrie.

De Adolescentenkliniek

Auteur: Flip Schrameijer

De Adolescentenkliniek toont hoe behandelaars en onderzoekers de laatste 25 jaar de teleurstellingen en de successen van de kliniek beleefden, hoe ze contact maken met patiënten en hun ouders en doordringen in de geheimen van schizofrenie. Dit kijkje in de keuken biedt meer inzicht in schizofrenie dan welk standaardwerk ook.

De depressie vanuit verschuivend perspectief

Auteur: van Florestein

De depressie wordt in dit boek vanuit vier verschillende perspectieven bekeken: het letterlijke, het symbolische, het mythische en het energetische perspectief. Deze worden systematisch uitgewerkt. Eerst worden de gangbare indelingen van de depressie, de diagnostiek en de behandelingen summier beschreven. Dan wordt het zicht verruimd en worden minder gangbare overwegingen en behandelvormen, zoals opstellingen, besproken. Als onderbouwing voor de ongewone en onbegrijpelijke verschijnselen die zich kunnen voordoen tijdens deze vormen van behandeling, worden enkele recente inzichten uit de natuurwetenschappen besproken.

Het is de overtuiging van de auteur dat wij als mens altijd verder willen varen dan de horizon wijst. Om recht te doen aan dit verlangen, is het noodzakelijk dat we blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden en deze niet op voorhand uitsluiten op grond van oude overtuigingen; overtuigingen die inmiddels gedeeltelijk door de natuurwetenschappen zijn achterhaald. Het grote aantal mensen dat lijdt en geleden heeft aan de symptomen van een depressie, illustreert het belang van dit betoog, zowel voor de patiënt als voor zijn behandelaar.

Gradus van Florestein is zelfstandig gevestigd psychiater en psychotherapeut. Naast individuele behandelingen geeft hij samen met Rineke van Voorn de workshop 'Opstellingen' en de workshop 'Transformatie en Munay-Ki rites'. Eerder publiceerde hij 'Transpersoonlijke psychiatrie' en 'Introductie in esoterische filosofie'.

De duivelsdriehoek

Auteur: C. Roodvoets
over de gevaren en de verleidingen van het vreemdgaan

Over de gevaren en de verleidingen van het vreemdgaan Vreemdgaan is een fenomeen dat onze fantasie prikkelt. Waarom is de verleiding van het overspel zo sterk, ondanks alle ellende die er meestal van komt? Volgens schattingen gaat één op de vijf mannen en één op de tien vrouwen vreemd. Carolien Roodvoets, mede-auteur van Nu alleen de liefde nog, beschrijft op heldere wijze de psychologische achtergronden van overspel. Wat drijft de vreemdganger? Wat zijn de motieven van de minnares? En wat is de reden dat de bedrogen echtgenote haar man ondanks alles toch niet kwijt wil? Roodvoets' betoog wordt op levendige wijze geïllustreerd door waar gebeurde verhalen van mannen en vrouwen. De duivelsdriehoek geeft inzicht in de verschillende typen vreemdgangers, minnaressen en bedrogen echtgenotes. Roodvoets schetst het ontstaan van een buitenechtelijke relatie, neemt ons mee naar het uur van de waarheid en het moment van de keuze. Kiest de vreemdganger voor zijn gezin of kiest hij voor zijn minnares, en wat zijn de gevolgen van zijn keuze? Roodvoets beantwoordt tot slot de vraag of er ook een uitweg uit het driehoeksdrama mogelijk is.

Carolien Roodvoets is gezins- en relatietherapeut/psychotherapeut en seksuologe i.o. Ze heeft een praktijk in Deventer.

De Fred-factor

Auteur: M. Sanborn

In De Fred-factor vertelt Mark Sanborn het waar gebeurde verhaal van zijn postbode Fred, die zoveel van zijn werk houdt dat hij altijd iets extra's doet voor de mensen bij wie hij post bezorgt. Hij houdt bijvoorbeeld een oogje in het zeil over iemands huis en treedt iedereen als vriend tegemoet. Fred is een voorbeeld van klantvriendelijkheid. Wat is het geheim van Fred, wat is nu die Fred-factor? Sanborn zet de vier basisprincipes uiteen waarmee we nieuwe energie en creativi-teit in ons werk en ons leven kunnen brengen. Door ze, net als Fred, in praktijk te brengen, iedere dag opnieuw, kunnen we leven en werken op een manier die voldoening schenkt aan jezelf en aan anderen.

De gesloten vrouw

Auteur: Connie van Gils
over vaginisme

Wel gemeenschap willen, het ook proberen, misschien telkens weer, maar het lukt niet. Hoewel vaginisme een probleem is waar veel vrouwen mee worstelen, was er tot nu toe weinig informatie over te krijgen. De gesloten vrouw is het eerste boek dat voor vaginistische vrouwen Het is een bijzonder waardevol boek voor iedereen die persoonlijk of beroepshalve te maken heeft met vaginisme.