Oorlog

Toon als           
Volgorde

Brieven aan Lieneke

Auteur: van der Hoeden

Lieneke van der Hoeden is zes jaar als in Nederland de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Om te overleven moest dit joodse meisje onderduiken - alleen, zonder haar familie - en een nieuwe identiteit aannemen. Om zijn kleine Lieneke gerust te stellen stuurde haar vader haar lange brieven waarin hij schreef over zijn dagelijkse leven en hij maakte daarbij prachtige illustraties. Deze brieven hadden vernietigd moeten worden, maar zijn wonder boven wonder bewaard gebleven. Lienekes verhaal is waargebeurd, haar schriftjes hebben bestaan en de originelen worden bewaard in het Yad LaYeled Children's Museum in Israël.

De gemiste kans: staatsgreep tegen Hilter 1938

Auteur: Tigchelaar
Officieren tussen moed en wanhoop

Hoge Duitse officieren behoren tot de eersten die inzien dat Adolf Hitler de ondergang van Duitsland betekent. Alleen een staatsgreep kan het onheil afwenden. Hitler moet in een geprovoceerd vuurgevecht worden gedood.
In september 1938 staat een zwaar bewapend overvalcommando klaar om de Rijkskanselarij in Berlijn te bestormen. De grote organisator is majoor Hans Oster, de tweede man bij de Abwehr, de contraspionage. Ook na het mislukken van deze eerste staatsgreep gaat Hans Oster fanatiek door met het verzet tegen Hitler. Via zijn beste vriend, de Nederlandse majoor Bert Sas, wil hij de wereld waarschuwen voor een komende wereldoorlog. Sas is in 1936 en daarna in 1939 militair attaché in Berlijn. Hij hoort van Hans Oster alles over Hitlers aanvalsplannen, maar ook over nieuwe plannen voor een staatsgreep. Hij wordt zelfs uitgenodigd om actief mee te doen. Telkens weer krijgt Sas de datum doorgespeeld waarop Hitler het Westen zal aanvallen. Maar doordat de aanval steeds wordt uitgesteld, wordt Bert Sas gezien als een paniekschopper en in Den Haag niet meer geloofd. Hij is de wanhoop nabij wanneer hij zijn laatste waarschuwing doorgeeft op 9 mei 1940.
Na de bezetting van Nederland begint de Gestapo direct met het zoeken naar de ëverraders´, hetgeen er uiteindelijk toe leidt dat Hans Oster door de nazi´s wordt vermoord. Bert Sas zal later schrijven: ëHans Oster was mijn beste, ik mag zeggen enige ware vriend´.

Mussolini

Auteur: Hibbert
Facistenleider en dicator. Uit de reeks: Figuren uit de Tweede Wereldoorlog

Oorlogsfoto s tegen het licht

Auteur: Kok / Somers
Het verhaal van de vondst op een Haagse zolder

Begin 1988 werden op de vliering van een Haagse school circa 3500 glazen fotonegatieven gevonden, die gemaakt werden tijdens de Duitse bezetting door de beroepsfotograaf Willem Streefkerk, die lid was van de NSB. Rene Kok en Erik Somers, beiden verbonden aan het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, hebben de foto's geïdentificeerd en beschreven.

Dit boek geeft een duidelijk beeld van de uiteenlopende wijzen waarop de bezettingsjaren werden beleefd.

Partij in de marge

Auteur: C. van Renselaar
oorlog, goud en de Nederlandse Bank 1933-2000

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog was de Duitse goud- en deviezenvoorraad zo goed als uitgeput. Een ramp voor Hitlers Derde Rijk dat grote ambities koesterde en naar financiële middelen zocht om die te realiseren. De Nederlandsche Bank volgde de gebeurtenissen in Duitsland nauwlettend. Zij maakte zich grote zorgen over haar goudvoorraad. Een vette buit, die Berlijn 'dolgraag zou inpikken'.

Partij in de marge. Oorlog, goud en De Nederlandsche Bank gaat over de lotgevallen van het monetaire goud van Nederland. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen wist nazi-Duitsland de hand te leggen op ruim 145 duizend kg. Nederlands goud. Het zwaartepunt van de studie valt op de hardnekkige pogingen van Nederland om dat goud terug te krijgen. Tot grote teleurstelling erkende de Tripartite Goudcommissie - de instantie die in 1946 door de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk was opgericht om de gedupeerde landen hun gestolen goud terug te geven - de Nederlandse goudclaim maar ten dele. Vastbesloten om ook de rest terug te krijgen gingen de Nederlandsche Bank en de regering over tot een internationaal diplomatiek offensief. Alle inspanningen liepen op niets uit. De kwestie bracht Nederland in conflict met de Grote Drie en met de landen waar het goud was terechtgekomen. In 2000 besloot het kabinet-Kok de claim op het resterende goud, ter waarde van bijna € 700 mln., te laten rusten. Het gevecht om het goud gaf Den Haag een lesje in politieke nederigheid en dwong de Nederlandsche Bank haar rol in de oorlog onder ogen te zien.

Toen de engelen vertrokken

Auteur: B. Carter

Sommige bestemmingen kies je, andere overkomen je. Onverwacht raakt Bill Carter ondergedompeld in de burgeroorlog in Bosnië. Met gevaar voor eigen leven probeert hij de hachelijke situatie van belegerd Sarajevo wereldkundig te maken. Hij slaagt erin een live-satellietverbinding op te zetten met popgroep U2, tijdens hun Europese tournee. Honderdduizenden concertbezoekers uit de hele wereld worden overdonderd door zijn beelden en interviews uit de vergeten stad. Toen de engelen vertrokken is een autobiografisch document over het leven in een hedendaagse oorlog. Carter neemt de lezer mee in een emotionele achtbaan: avontuurlijk, gruwelijk, troostend en bovenal confronterend.

Tweede wereldoorlog in kleur

Auteur: Hartman
Gefotografeerd voor de Duitse propagandamachine

Vechten of verzoenen

Auteur: Tjeu Haumann

Auteur: Jos van Beeck

Tjeu Haumann (1938) is missionaris van Mill Hill. Hij werkte op missieposten op het platteland in West-Kenya en in het stadsapostolaat onder de armen in Nairobi. Hier ging hij inzien dat Afrikanen hun eigen manier hebben om samen te overleven en dat zij ons evenveel zouden kunnen leren als wij hen, waarschijnlijk zelfs meer. 'Als het bij missie om bekeren gaat, gaat het om de bekering van ons allemaal. ' Over zijn ervaringen toen schreef hij het boek Afrika - geef mij je ogen. In 'Vechten of verzoenen' vertelt hij over het lot van vrouwen en kinderen in de oorlog in Sudan. Hoewel er tal van groeperingen zijn die van deze oorlog lijken de profiteren en willen dat de oorlog blijft voortduren, zijn vrouwen en kinderen de grootste slachtoffers. Zij zijn ook degenen die duidelijk verlangen naar vrede.