Oorlog

Toon als           
Volgorde

Brieven aan Lieneke

Auteur: van der Hoeden

Lieneke van der Hoeden is zes jaar als in Nederland de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Om te overleven moest dit joodse meisje onderduiken - alleen, zonder haar familie - en een nieuwe identiteit aannemen. Om zijn kleine Lieneke gerust te stellen stuurde haar vader haar lange brieven waarin hij schreef over zijn dagelijkse leven en hij maakte daarbij prachtige illustraties. Deze brieven hadden vernietigd moeten worden, maar zijn wonder boven wonder bewaard gebleven. Lienekes verhaal is waargebeurd, haar schriftjes hebben bestaan en de originelen worden bewaard in het Yad LaYeled Children's Museum in Israël.

De gemiste kans: staatsgreep tegen Hilter 1938

Auteur: Tigchelaar
Officieren tussen moed en wanhoop

Hoge Duitse officieren behoren tot de eersten die inzien dat Adolf Hitler de ondergang van Duitsland betekent. Alleen een staatsgreep kan het onheil afwenden. Hitler moet in een geprovoceerd vuurgevecht worden gedood.
In september 1938 staat een zwaar bewapend overvalcommando klaar om de Rijkskanselarij in Berlijn te bestormen. De grote organisator is majoor Hans Oster, de tweede man bij de Abwehr, de contraspionage. Ook na het mislukken van deze eerste staatsgreep gaat Hans Oster fanatiek door met het verzet tegen Hitler. Via zijn beste vriend, de Nederlandse majoor Bert Sas, wil hij de wereld waarschuwen voor een komende wereldoorlog. Sas is in 1936 en daarna in 1939 militair attaché in Berlijn. Hij hoort van Hans Oster alles over Hitlers aanvalsplannen, maar ook over nieuwe plannen voor een staatsgreep. Hij wordt zelfs uitgenodigd om actief mee te doen. Telkens weer krijgt Sas de datum doorgespeeld waarop Hitler het Westen zal aanvallen. Maar doordat de aanval steeds wordt uitgesteld, wordt Bert Sas gezien als een paniekschopper en in Den Haag niet meer geloofd. Hij is de wanhoop nabij wanneer hij zijn laatste waarschuwing doorgeeft op 9 mei 1940.
Na de bezetting van Nederland begint de Gestapo direct met het zoeken naar de ëverraders´, hetgeen er uiteindelijk toe leidt dat Hans Oster door de nazi´s wordt vermoord. Bert Sas zal later schrijven: ëHans Oster was mijn beste, ik mag zeggen enige ware vriend´.

Mussolini

Auteur: Hibbert
Facistenleider en dicator. Uit de reeks: Figuren uit de Tweede Wereldoorlog

Oorlogsfoto s tegen het licht

Auteur: Kok / Somers
Het verhaal van de vondst op een Haagse zolder

Begin 1988 werden op de vliering van een Haagse school circa 3500 glazen fotonegatieven gevonden, die gemaakt werden tijdens de Duitse bezetting door de beroepsfotograaf Willem Streefkerk, die lid was van de NSB. Rene Kok en Erik Somers, beiden verbonden aan het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, hebben de foto's geïdentificeerd en beschreven.

Dit boek geeft een duidelijk beeld van de uiteenlopende wijzen waarop de bezettingsjaren werden beleefd.

Tweede wereldoorlog in kleur

Auteur: Hartman
Gefotografeerd voor de Duitse propagandamachine

Vechten of verzoenen

Auteur: Tjeu Haumann

Auteur: Jos van Beeck

Tjeu Haumann (1938) is missionaris van Mill Hill. Hij werkte op missieposten op het platteland in West-Kenya en in het stadsapostolaat onder de armen in Nairobi. Hier ging hij inzien dat Afrikanen hun eigen manier hebben om samen te overleven en dat zij ons evenveel zouden kunnen leren als wij hen, waarschijnlijk zelfs meer. 'Als het bij missie om bekeren gaat, gaat het om de bekering van ons allemaal. ' Over zijn ervaringen toen schreef hij het boek Afrika - geef mij je ogen. In 'Vechten of verzoenen' vertelt hij over het lot van vrouwen en kinderen in de oorlog in Sudan. Hoewel er tal van groeperingen zijn die van deze oorlog lijken de profiteren en willen dat de oorlog blijft voortduren, zijn vrouwen en kinderen de grootste slachtoffers. Zij zijn ook degenen die duidelijk verlangen naar vrede.

Verschrikkingen in het Verre Oosten

Japanse wreedheden tijdens de Tweede Wereldoorlog

Auteur: Laurence Rees

Horror in the East, hier vertaald als Verchrikkingen in het Verre Oosten, gaat over de wreedheden van Japanse soldaten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze scherpzinnige en toegankelijke studie richt Rees zich op een van de meest dramatische en belangrijke historische kwesties van de twintigste eeuw: waarom pleegden Japanse soldaten dergelijke afschuwelijke gewelddaden tegen Chinese burgers en geallieerde krijgsgevangenen?

Weimar 1933

Auteur: Santen
Demokratie tussen fascisme en kommunisme

In januar i1933 werd Hitler benoemd tot rijkskanselier. Het lot van de republiek van Weimar was bezegeld en kort daarop begon de terreur. Van Santen betoogt dat de machtsverovering van Hitler de uitkomst was van een alomvattende crisis, niet alleen van een politieke en een economische maar ook van een geestelijke crisis. Deze had haar wortels in de Hervorming van Luther en de Dertigjarige Oorlog.