Filosofie / Sociologie / Maatschappelijk

Toon als           
Volgorde

De zaak Sotheby's

Auteur: Watson

Voorpaginanieuws in de kranten, Sotheby's, het grootste veilinghuis ter wereld, organiseert de smokkel van een schilderij om het in Londen voor een hogere prijs te kunnen verkopen. En dat is geen incident, maar een gebruikelijke gang van zaken. 'Als ik de macht had (bij Justitie), zou ik de hele zaak hier arresteren', zei de Nederlander Roeland K. , Sotheby's kunstexpert in Milaan, tegen een klant. De 'klant' nam dit gesprek op met de verborgen microfoon en videocamera. Peter Watson besteedde vijf jaar aan een indringend onderzoek naar de praktijken van Sotheby's. Hij ging undercover in Engeland, Zwitserland, Italië, en India. De resultaten zijn schokkend. Dit boek leest als een thriller, maar dan een waargebeurde thriller. Met foto's die met de verborgen camera zijn gemaakt, met foto's van gesmokkelde kunstwerken en met facsimiles van documenten. De zaak Sotheby's is een meeslepend en onthullend boek over kunst, over zaken doen, over list en bedrog!

DIK

Auteur: Dam

Je hoeft niet lang om je heen te kijken om te zien dat het aantal dikke mensen in ons land toeneemt. De helft van de Nederlanders heeft nu overgewicht, en dat zullen er de komende jaren zeker meer worden. Dat is, letterlijk en figuurlijk, een ontwikkeling van gewicht. 'Te dik' zal in ons land in de toekomst de norm zijn. Dat heeft allerlei gevolgen. Sommige zijn zorgwekkend, andere zijn vooral interessant. DIK is geschreven uit nieuwsgierigheid naar deze ontwikkelingen. Het gaat niet, althans niet uitgebreid, over gezondheidsissues of over afvallen, want daar is al genoeg over geschreven. Het gaat wél over sociale, maatschappelijke en psychologische vraagstukken die te maken hebben met het toenemende gemiddelde lichaamsgewicht. Het gaat over aangepaste kleding, over daten voor dikkerds, over autogordels, over discriminatie en over de emancipatie van dikke mensen, die langzaam op gang begint te komen.

Dit is NL

Auteur: Hans van Willigenburg

In Dit is NL re1kt schrijver, dichter en journalist Hans van Willigenburg rond door Nederland en serveert hij een scherpe en eigenzinnige kijk op de zin en onzin van ons hedendaagse kikkerlandje. Nederland anno nu is zoekend en staat op een vreemde manier onder spanning.
Hoe ver weg of dichtbij, is dat warme, tolerante en internationaal georiënteerde land, waar je zorgeloos kunt leven?
• Wat gebeurt er op een Twitterpicknick?
• Welke kleur heeft wanhoop in uitstervende plattelandsdorpen?
• Hoe organiseer je (on)geluk in een nieuwbouwwijk?
• Is er een markt voor diepzinnige tv-gesprekken?
• Streeft hoger onderwijs naar kennisvermeerdering?
In Dit is NL treedt Hans van Willigenburg ons verhitte vaderland zo onderkoeld mogelijk tegemoet. Los van dwingende nieuwsagenda's beweegt hij zich door Nederland. Voor welk medium Van Willigenburg ook schrijft, steeds roepen zijn stukken, door de combinatie van humor, observatievermogen en halfbewuste argeloosheid, veel reacties op.

Dit is wat ik doe

Auteur: Lynsey Addario
fotograferen in tijden van liefde en oorlog

Lynsey Addario begon net professioneel met fotograferen toen 11 september de wereld veranderde. Als een van de weinige fotojournalisten met ervaring in Afghanistan kreeg ze het verzoek de Amerikaanse invasie vast te leggen. Ze besloot niet thuis te blijven om een rustig, voorspelbaar leven te leiden, en riskeerde haar leven.
Ook hierna deed Addario dat geregeld: ze rende zwanger tussen een uitzinnige menigte in Gaza, werd gegijzeld door soldaten van Gadaffi in Libië, bezocht moeders met kinderen in Darfur, stond een stervende soldaat bij tijdens een Taliban-inval, deed verslag van IS in Syrië en fotografeerde fatale bevallingen in Sierra Leone - om de wereld te laten zien wat er speelt en zo aan te zetten tot actie.

Droomkinderen !

Auteur: Henselmans

Serieus en hilarisch, scherp en warmhartig biedt Droomkinderen! een doorkijkje in het moderne leven. Het gaat over familie, relaties, seksualiteit en opvoeden in tijden van overvloed.

Dubbelgevecht

Auteur: Maarten Mourik

N ZIJN JONGSTE BOEK DUBBELGEVECHT maakt de dichter en oud-diplomaat Maarten Mourik de tussenbalans op van enerzijds zijn kruistocht tegen Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima, en anderzijds zijn gevecht tegen de fysieke en psychische gevolgen van een lichte beroerte, die hem begin dit jaar trof. Mourik kwam het afgelopen jaar herhaaldelijk in het nieuws doordat hij als enige aangifte deed tegen Zorreguieta wegens foltering en misdrijven tegen de menselijkheid, gepleegd tijdens het Argentijnse dictatoriale bewind-Videla. De schrijver legt rekenschap af van zijn beweegredenen en doeleinden en zijn ervaringen met de media en het parlement. Die met de media zijn vrijwel zonder uit-zondering positief, maar hij zet wel kanttekeningen bij het zwalken-de beleid van onze grootste dagbladen. Hij hekelt de opportunistische opstelling van die partijen die zich principieel zouden moeten uitspreken tegen het voorgenomen kroonprinselijk huwelijk. In een brief aan zijn raadsvrouwen Britta Beihler en Liesbeth Zegveld legt hij verantwoording af over het waarom en het hoe van zijn boek. Dat bevat naast zijn relaas een 13o pagina's aan bijlagen, waaronder de volledige teksten van de aangifte en van het 'klaag-schrift' aan het Amsterdamse. Hof, vanwege de niet-ontvankelijk-verklaring van de hoofdofficier van Justitie aldaar, stukken die naast de adviezen van de Amsterdam Law Clinic die lezers zullen interesseren die belang stellen in de jongste ontwikkelingen van het internationaal strafrecht.

Duizend-en-één-dromen

Auteur: Ann de Craemer

Een jonge journaliste en een fotograaf trokken naar Iran om er het leven te ontdekken zoals het is. Iran is immers zoveel meer dan een land vol bebaarde ayatollahs en vrouwen in zwarte chadors. Langs het beroemde traject van De Trans-Iraanse Spoorlijn reizen ze van Teheran in het noorden naar Bandar-Abbas in het zuiden. De treincoupé is als een samenleving in miniatuurvorm.
Onderweg belanden ze midden in de veelbesproken presidentsverkiezingen van juni 2009 en leren een bevolking kennen die snakt naar verandering, openheid en democratie. Want meer dan ooit is Iran een land op de grens van moderniteit en traditie.

Duizend-en-één-dromen geeft een stem aan het Iraanse volk, dat al zo vaak het zwijgen werd opgelegd. Het is een relaas in woord en beeld van de verwachtingen en verzuchtingen van gewone Iraniërs, waar de pers zo zelden over schrijft.

Een ander soort geld

Auteur: Helen Toxopeus
Digitaal geld komt nu naar Nederland

Is een ander soort geld mogelijk, dat tot een eerlijker, effectiever en duurzamer samenleving leidt? Twee betrokken mensen met een totaal verschillende achtergrond raken in gesprek. Werelden botsen. De één is opgeleid als econoom en heeft net haar baan bij een bank opgezegd. De ander is verantwoordelijk voor de innovatieve handels- en geldsystemen die Social Trade Organisation (STRO) op verschillende plekken in de wereld test. De oud-bankier twijfelt of er alternatieven bestaan voor het huidige geld. Toch wint haar nieuwsgierigheid het van haar scepsis en ze verdiept zich in het werk van STRO. Haar wordt gevraagd tal van de gevestigde denkbeelden over geld en economie kritisch te overdenken. Dit boek verrast: speculatie als belangrijkste functie van geld; en hoe ict-innovaties het monopolie van banken veel fundamenteler bedreigen dan Bitcoin doet.
In een apart gedeelte van het boek beschrijft Henk van Arkel de actualiteit van het @ndere geld, dat STRO nu samen met haar partners in Europa neerzet. Dit gebeurt al in Bristol, Catalonië, Lombardije en op Sardinië. De realisatie van deze Social Trade Credit Circuits geschiedt met steun van de EU. Het is geld dat juist werkt tijdens een crisis!

Dit voorjaar won STRO met haar software Cyclos4Pro in Las Vegas de E-Pay Software Award van de internationale betaalindustrie en kreeg zij de eerste prijs van $50.000 in de Payment Next Zone van de 'Bill and Melinda Gates Foundation' voor armoedebestrijding.
Lees in dit boek hoe met uw hulp en de inzet van IT-innovaties ook in Nederland een alternatief kan worden gerealiseerd voor de doodlopende weg van de banken en financiële markten. Dit wordt een historische gebeurtenis. Want nooit waren er twee soorten geld tegelijk.

'En @nder soort geld' is een boek voor iedereen, zonder vaktermen en moeilijk gedoe. De vorm van een gesprek maakt het zeer begrijpelijk. Het is voor eenieder die wil weten hoe het echt zit met de euro, de crisis en wat eraan gedaan kan worden. Het is een volkomen origineel geluid dat stoelt op in de praktijk geteste ideeën. Het is een boek geworden met een frisse blik op wat geld nu eigenlijk is, hoe het 'werkt' in ons voordeel èn in ons nadeel; en waarom een tweede munt handig is.

Helen Toxopeus studeerde economie, werkte voor de directie bij ABN AMRO, zegde er haar baan op, schreef voor Oxfam-Novib in 2012 'Een verkenning van ons geldsyteem' en daarna dit boek. Zij promoveert nu aan de Erasmus School of Economics.
Henk van Arkel is directeur van Social Trade Organisatie (STRO) te Utrecht. Hij ontwikkelt al twintig jaar andere vormen van geld, voornamelijk in Latijns Amerika en nu vooral in Zuid-Europa, en spreekt daarover op internationale conferenties.