Cultuur

Toon als           
Volgorde

Wolfgang Amadeus Mozart

Auteur: Olof

Het zat zo:
Ik had problemen. Mozart problemen. En Mozart zat daarboven te broeden op zijn volgende goede daad. Op gezette tijden moet Mozart namelijk een goede daad doen: order van zijn Alziende Goedertierende Opperkapelmeester.

Zingen om te vieren

Auteur: Bruggen
52 liederen

Zingen om te vieren bevat 52 eigentijdse liederen. De meeste zijn niet eerder gepubliceerd, en bieden een nieuw, verfrissend repertoire voor vieringen met uiteenlopende leeftijdsgroepen. '

Samensteller Chris van Bruggen heeft thema— en bijbel- liederen gekozen die behalve op school ook gebruikt kunnen worden door liturgische themagroepen bij de voorbereiding van kerkdiensten. Sommige liederen kunnen in canon gezongen worden, bij andere is een eenvoudige meerstemmige koorzetting gemaakt.

Diverse auteurs en componisten hebben hun medewerking verleend: Marijke de Bruiine, Chris Fictoor, Henri Heuvelmans, Gebert Janssen, Henk longerius, Martin Nieboer, Huub Oosterhuis, Kees Pannekoek, Thea Riesebos, Herman Rouw, Herman Verbeek en Jeroen de Wit.

Zingen voor koningin Victoria

Auteur: Margaret Mccord

Dit is het opmerkelijke levensverhaal van de Zuid-Afrikaanse Katie Makanya, in 1873 geboren in de Kaap.
Het is de tijd van het Britse kolonialisme in haar land. Het zangkoor waar Katie als jong meisje deel van uitmaakt, gaat enkele jaren op tournee door Engeland en treedt ook op voor koningin Victoria. Katie lijkt een schitterende internationale zangcarrière tegemoet te gaan, maar aan het slot van de tournee wil zij toch een man zoeken onder ons eigen volk'. Terug in Afrika ontmoet zij de Amerikaanse zendingsarts James McCord. Voor hem zal zij vijfendertig jaar lang werken als tolk - op den duur in meer dan vijf talen, verpleeghulp en onmisbare rechterhand.
Als Katie op drieëntachtigjarige leeftijd overlijdt, heeft zij veelbewogen tijden meegemaakt: diverse oorlogen, de opkomst van de apartheid, het verzet tegen de pasjeswetten, het ontstaan van het A N C. In 1954, niet lang voor haar dood, vertelt Katie haar levensverhaal aan Margaret McCord, de dochter van james McCord. Het resultaat is deze intrigerende mengeling van biografie en autobiografie, waarin de recente geschiedenis van een heel volk haar neerslag vindt.